Jumalanpalvelus | Ehtoollinen | Kirkon historia
Ehtoollisenvietto Sysmän kirkossa
Käytämme ehtoollisella erillispikareita. Ehtoollisleipä ja viinipikari annetaan sinulle käteen, ellet erityisesti halua, että pappi antaa sinulle ehtoollisaineet suoraan suuhun. Ehtoollisella noudatamme ns. jatkuvan pöydän käytäntöä, eli kun olet saanut leivän ja viinin, voit vielä hetken viipyä paikallasi hiljaisessa rukouksessa, ja jättää sitten paikkasi seuraavalle ehtoollisvieraalle. Päätössanat lausutaan lopuksi kaikille yhteisesti.Myös lapsi voi tulla ehtoollispöytään vanhempien, tai jonkun muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan vastaavan aikuisen seurassa. Etukäteen on hyvä selittää lapselle, mistä ehtoollisessa on kysymys ja sopia siunataanko hänet vai jakaako pappi myös hänelle ehtoollisen, niin että asia on selvä, kun pappi tätä kysyy.

"Niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tästä maljasta, te siis julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kun hän tulee. Niinpä se, joka arvottomalla tavalla syö tätä leipää ja juo Herran maljasta, tekee syntiä Herran ruumista ja verta vastaan. Jokaisen on tutkittava itseään, ennen kuin syö tätä leipää ja juo tästä maljasta. Se, joka syö ja juo ajattelematta, että kysymys on Kristuksen ruumiista, syö ja juo itselleen tuomion." 1. Kor. 11:26-29

Martti Luther: "Kelvollinen ehtoollisvieras on se, joka tarvitsee Kristusta"

Ehtoollispöytä on katettu niille, jotka tarvitsevat syntien anteeksiantamusta. Ehtoollinen on huonojen, kehnojen, syntisten ateria Tulemalla ehtoolliselle tunnustat olevasi syyllinen Jumalan edessä ja tarvitsevasi hänen armoaan. Ehtoollispöydässä saat siitä konkreettisen vakuutuksen: Herramme Jeesuksen Kristuksen ruumis ja veri, Sinun puolestasi annettu ja vuodatettu!

Sinulle, joka olet mielestäsi liian hyvä tulemaan syntisten seuraan, ehtoollisesta ei ole mitään hyötyä. Älä tule vain siksi, että ehtoollisella käynti olisi mielestäsi hurskas tapa - sitä se ei ole! Se on syntisille annettu lahja! Ehtoolliselle tuleva saa lahjaksi Kristuksen vanhurskauden ? omasta mielestään hurskaalla ei ole sille käyttöä.

Mutta tervetuloa ehtoollispöytään Sinä, joka tiedät tarvitsevasi anteeksiantoa, vaikka et erityisemmin tuntisikaan syntien painoa. Tunteet tulevat ja menevät. Tieto ja ymmärrys riittää. Raamatussa sanotaan selvästi, että kaikki ihmiset ovat syntisiä ja tarvitsevat armoa ja anteeksiantoa Jeesuksessa Kristuksessa (esim. Room. 3:10-13, 22-24).